Kratak uvod

Ova grupa biljaka svoj naziv dobila je od grcke raci phalaina - nocni leptir i opsis-lici. (Lici na leptira) Ove orhideje su krajem 20. veka postale veoma popularne, tako da zbog svog atraktivnog dizajna, vedrih boja, graciozne stabljike i raskošnih mesnatih listova sada spadaju medu najtraženije saksijsko cvece. Cvetovi dugo traju i otvaraju se svakih nekoliko meseci. Phanaelopsisi vode svoje poreklo iz Azije, uglavnom rastu na drvecu, fiksirane za koru drveca, dok postoje neke vrste koje opstaju  na kamenitoj podlozi.

U svom prirodnom staništu vole tople uslove od 15-30C. Promene temperature mimo tih granica mogu prouzrokovati otpadanje pupoljaka. Phalaenopsis zahteva visok procenat vlage 60-70% i ne previše svetla, pa ih možete držati i na južnom prozoru. Ukoliko je vaša biljka izložena direktnom suncevom svetlu može dobiti opekotine po listovima i to ce je uništiti, ali opet ako je držite na tamnom mestu ona može imati tamne listove i retko ce cvetati.

Da bi se podstaklo cvetanje, nocna temperatura mora opasti za 5-6 stepeni tokom nekoliko nedelja. Kod temperatura ispod 18C treba smanjiti zalivanje kako koren ne bi poceo da trune. Redovno prskajte listove i korenje koje se nalazi na površini, ali nemojte nikada prskati cvetove. Phanaelopsis nema drugih delova za skladištenje vode osim listova, nema gomolje, pa morate paziti da supstrat nikada ne ostane potpuno suv.

Preporucuje se zalivanje potapanjem, ali iskljucivo kada supstrat bude skoro potpuno suv. Potapanje je najbolji nacin zalivanja jer time se kora u supstratu napuni vodom i onda polako otpušta vlagu, što odgovara korenju orhideje. Zalivanje zavisi od godišnjih doba, a najbolje je pratiti vlažnost supstrata. Mera za zalivanje je izmedju 7-10 dana. Najprakticni nacin je nabaviti ukrasnu keramicku, staklenu ili slicnu posudu, ukoliko je vec niste dobili uz orhideju, naliti saksiju do vrha vodom i ostaviti preko noci. Ujutru izvaditi plasticnu saksiju iz keramicke, ocediti, prosuti svu vodu iz keramicke, potom vratiti biljku u istu i vaša orhideja je namirena 7-10 dana. Nakon što orhideja precveta odsecite stabljiku na trecem zglobu, na taj nacin podsticete rast nove stabljike, a u nekim slucajevima možete dobiti i izdanak orhideje - Heiki - mladu biljku - pelcer.

Ðubrivo možete dodavati u vodu kojom zalivate, ali nemojte prskati listove rastvorom.

Presadivanje Phalaenopsisa

Najpovoljnije vreme za presadivanje phanaelopsisa je u fazi kada precveta - Presaduje se nakon 1-3 godine u poseban supstrat - u pitanju su komadici drveta i kore drveta. Odrasle biljke mogu rasti u istoj posudi dok se supstrat ne iscrpi pa joj je samo potrebno promeniti substrat. Prilikom presadivanja uklonite sav supstrat i uvek odstranite trulo korenje. Postoje i oni zagovornici presadivanja tek kad biljka pobegne iz posude, tj dok korenje u potpunosti ne ispuni posudu. Pod predpostavkom da biljka sporije raste u sobnim uslovima to znaci da je ona nakon tri godine dobila 3-4 lista i dovoljno korenja te se može presadivati. Nemojte suviše cesto presadivati phanaelopsise jer je to za njih veoma stresno. Prilikom presadivanja pazite da ne dode do oštecenja korenja.

Problemi sa Phanaelopsisima

Phanaelopsisi cesto puštaju nove stabljike, ali pre nego što procvetaju, može se desiti da odbace neotvorene pupoljke, na to najcešce uticu prevelike razlike izmedu dnevnih i nocnih temperatura. Ukoliko listovi gube elasticnost, žute, opadaju ili dobijaju pore po sebi, verovatno ste previše zalivali biljku i korenje je najverovatnije istrulilo. U tom slucaju je najbolje presaditi orhideju, proveriti korenje i odstraniti sve trule delove. Kako bi se oporavila, najbolje ju je držati u uslovima povecane vlage, orošavati po listovima i stabljici.

Phanaelopsise možete naci u našoj internet prodavnici, u kategoriji sobno bilje.